Wat is amblyopie?
Amblyopie is de medische term voor lui oog. Een lui oog is een oog dat zich tijdens de kinderjaren niet goed heeft ontwikkeld. Het oog wordt lui doordat de hersenen beelden die via het luie oog binnenkomen, onderdrukken. Het luie oog is verder helemaal gezond: het mankeert dus niets. Een lui oog kan al op zeer jonge leeftijd ontstaan, namelijk vanaf drie maanden. Ook baby’s kunnen dus een lui oog hebben. Vaak ontstaat amblyopie vóór de leeftijd van acht jaar. In de meeste gevallen is er één oog lui, maar het komt ook wel eens voor dat beide ogen lui zijn.
Wat zijn de symptomen van amblyopie?
-
Moeite met afstanden inschatten en diepte zien. Kinderen die niet goed diepte kunnen zien, hebben bijvoorbeeld moeite met het inschenken van een glas drinken of het vangen van een bal. Kids met een lui oog komen dan ook vaak wat onhandig over.
-
Scheelkijken. De ogen van je kind kijken niet dezelfde kant op.
-
Slecht zicht. Je kind kan niet goed zien en een bril helpt niet (helemaal).
Kun je als volwassene een lui oog ontwikkelen?
Nee, je kunt op latere leeftijd geen lui oog meer krijgen. Sterker nog: amblyopie ontstaat vaak al vóór de leeftijd van acht jaar. Als je als kind een lui oog hebt ontwikkeld, dan kun je hier als volwassene nog wel last van hebben. Misschien zijn bepaalde dingen door je beperkte zicht niet mogelijk, zoals autorijden.
Wat zijn de oorzaken van amblyopie?
Een lui oog kan veroorzaakt worden door:
-
Strabisme (scheelzien). Bij strabisme staan beide ogen niet op hetzelfde punt gericht. Om te voorkomen dat je hierdoor dubbel gaat zien, onderdrukken de hersenen het beeld dat via één van de ogen binnenkomt. Dit oog blijft hierdoor achter in ontwikkeling en wordt lui. Lees meer over strabisme.
-
Een niet (goed) gecorrigeerde brilafwijking. Als je met het ene oog minder goed ziet dan met het andere oog, dan onderdrukken je hersenen de beelden die binnenkomen via het oog dat minder goed ziet. Hierdoor blijft dit oog achter in ontwikkeling en wordt het lui.
-
Een onderliggende oogaandoening of -afwijking. Hierbij kun je denken aan aangeboren staar of een hangend ooglid.
Wat zijn de gevolgen van amblyopie?
Wanneer het luie oog voor lange tijd niet wordt gebruikt, gaat de sterkte van dit oog steeds meer achteruit. Het wordt op den duur dus steeds moeilijker om scherp te zien met dit oog. Daarnaast hebben mensen met een lui oog meer kans op slechtziendheid aan beide ogen. Het is daarom belangrijk om amblyopie zo vroeg mogelijk te behandelen.
Hoe ziet de behandeling van amblyopie eruit?
Een lui oog verbetert helaas niet vanzelf. Gelukkig zijn er een aantal behandelingen die amblyopie kunnen verhelpen. De behandeling van een lui oog hangt af van de precieze oorzaak:
-
Behandeling onderliggende oogaandoening. Als het luie oog wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, dan moet die eerst behandeld worden.
-
Aanmeten bril op juiste sterkte. Als het luie oog wordt veroorzaakt door een niet goed gecorrigeerde brilafwijking, dan wordt een bril met de juiste sterkte aangemeten.
-
Afplakken. Soms zijn de bovenstaande behandelingen voldoende, maar het kan ook nodig zijn om het goede oog af te plakken met een oogpleister. Zo wordt het luie oog getraind en wordt het zicht beter. Deze behandeling dient zo vroeg mogelijk toegepast te worden, het liefst voordat je kind acht jaar is.
-
Pupilverwijdende oogdruppels. Door het gebruik van pupilverwijdende oogdruppels in het goede oog, wordt het zicht wazig en moet het luie oog het zicht overnemen. Deze behandeling is alleen mogelijk als het zicht van het luie oog goed genoeg is.
-
Scheelziensoperatie. Wordt het luie oog veroorzaakt door scheelzien? Dan helpen de bovenstaande behandelmethoden niet. Een oogarts kan in dat geval op latere leeftijd, als beide ogen evenveel zien, de oogstand corrigeren door middel van een scheelziensoperatie.
Laat je informeren en adviseren door je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou of jouw kind de beste behandeling is.
Kun je een lui oog laten laseren?
Nee, een lui oog kan niet behandeld worden door middel van een laserbehandeling. Deze behandeling verbetert het zicht van mensen met amblyopie niet.
Laat je ogen controleren
Vermoed je dat jij of je kind amblyopie heeft? Neem dan contact op met je huisarts of oogarts.