Wat is wazig zicht?
Als je wazig ziet, dan lukt het niet goed om je zicht scherp te stellen op details van objecten. Hierdoor vervagen de contrasten die je ziet en lopen objecten in elkaar over. Het kan zijn dat je van dichtbij, van veraf of zowel van dichtbij als van veraf wazig ziet. Wazig zien kan:
-
Aan één of beide ogen voorkomen.
-
Langzaam ontstaan of plotseling optreden.
-
Tijdelijk of blijvend zijn.
-
Gepaard gaan met andere klachten, zoals plakkerige of vermoeide ogen, hoofdpijn, duizeligheid en het zien van vlekken.
Wazig zicht aan één oog
Wazig zicht komt vaak voor aan beide ogen, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer je wazig ziet aan één oog, dan wordt dit in veel gevallen veroorzaakt door een bloedpropje. Dit propje sluit het bloedvat in het oog af, wat ervoor zorgt dat het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Dit kan leiden tot een wazig beeld. Andere oorzaken zijn een vernauwing van de halsslagader, een vertroebeling in het glasvocht, een slechte kwaliteit van de traanfilm of het krampachtig samenknijpen van de ogen. Heb jij plotseling last van wazig zien met één oog? Kom langs en laat je ogen controleren door een van onze erkende opticiens.
Wat kan de oorzaak van wazig zicht zijn?
Wazig zien kan vele oorzaken hebben: van onschuldig tot ernstig en van medisch tot niet-medisch. Hieronder zetten we de meest voorkomende oorzaken van wazig zicht op een rij.
Medische oorzaken van wazig zicht:
-
Bijziendheid. Als je bijziend bent, dan zie je dingen van veraf wazig. Vermoed je dat je kind last heeft van bijziendheid, bijvoorbeeld omdat hij of zij het schoolbord niet meer goed kan lezen? Kom dan samen met je kind langs voor een oogmeting. Lees meer over bijziendheid.
-
Verziendheid of ouderdomsverziendheid. Als je verziend bent, dan zie je dingen van dichtbij wazig. Dit kan te maken hebben met ouder worden. Dan spreken we van ouderdomsverziendheid. Lees meer over verziendheid.
-
Astigmatisme. Als je astigmatisme hebt, dan zie je dingen van dichtbij én van veraf wazig. Dit heeft te maken met een afwijkende vorm van het hoornvlies. Lees meer over astigmatisme.
-
Uveïtis (inwendige oogontsteking). Uveïtis is de verzamelnaam voor alle inwendige oogontstekingen. Uveïtis komt niet vaak voor.
-
Cataract (staar). Als je cataract hebt, dan zie je zowel van dichtbij als van veraf wazig door vertroebeling van de ooglens. Lees meer over cataract.
-
Een bloeding in het glasvocht. Glasvocht is een soort gelei dat de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Bij een glasvochtbloeding komt er bloed in het glasvocht, waardoor je wazig ziet.
-
Maculadegeneratie. Maculadegeneratie is een ernstige oogaandoening waarbij de kwaliteit van de macula (gele vlek) afneemt, waardoor je zicht steeds slechter wordt.
-
Diabetische retinopathie. Bij diabetische retinopathie raakt het netvlies beschadigd door een te hoog suikergehalte in het bloed. Veel mensen met diabetes krijgen vroeg of laat met deze oogaandoening te maken. Zonder behandeling kan diabetische retinopathie leiden tot blindheid.
-
Netvliesloslating. Het netvlies kan loslaten als er glasvocht achter het netvlies komt. Dit kan gebeuren als er scheurtjes in het netvlies komen. Lees meer over netvliesloslating.
-
Oogmigraine. Deze vorm van migraine zorgt ervoor dat het gezichtsvermogen tijdelijk minder is. Dit kan vooraf gaan aan een ‘gewone’ migraineaanval, maar dat is niet altijd het geval.
-
Zwangerschap. Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van bloedarmoede of een hoge bloeddruk. Hierdoor kun je last krijgen van wazig zicht, dubbelzien en het zien van vlekken. In de meeste gevallen gaat dit over na de geboorte.
Niet-medische oorzaken van wazig zicht:
-
Vermoeide ogen. Je ogen kunnen vermoeid raken door langdurig lezen, autorijden, televisie kijken of werken achter een computer. Hierdoor kun je wazig gaan zien. Lees meer over vermoeide ogen.
-
Droge ogen. Als je droge ogen hebt, dan maak je te weinig traanvocht aan of het verdampt te snel. Dit kan zorgen voor een jeukend, plakkerig gevoel en wazige ogen. Droge ogen gaan vaak samen met wazig zien. Lees meer over droge ogen.
-
Stress. Stress zorgt ervoor dat je onbewust je oogspieren aanspant, waardoor je minder scherp ziet. Zodra de stress afneemt of verdwijnt, zie je weer scherper.
-
Oogdruppels. Wanneer de oogarts je ogen onderzoekt, gebruikt hij vaak oogdruppels. Deze ontspannen de iris en verwijden de pupil. Daarnaast zorgen de oogdruppels een aantal uren voor wazig zicht.
-
Lensimplantatie. Na deze ingreep is het hoornvlies vaak opgezwollen, wat zorgt voor wazig zicht. Vaak neemt de zwelling na een aantal dagen af en zie je weer scherp.
-
Het dragen van een bril of contactlenzen met de verkeerde sterkte. Heb je wel eens de bril van iemand anders opgezet? Waarschijnlijk kon je er niet goed doorheen kijken, omdat de glazen niet zijn afgestemd op jouw ogen. Als je een bril of lenzen draagt met de verkeerde sterkte, dan lukt het niet om scherp te stellen.
-
Het dragen van een nieuwe multifocale bril. Je ogen hebben namelijk even de tijd nodig om te wennen aan een multifocale bril.
Hoe kan wazig zicht worden behandeld?
De juiste behandeling van wazig zicht hangt af van de onderliggende oorzaak. We zetten de mogelijke behandelingen per oorzaak op een rij:
-
Wazig zicht door bijziendheid. Dit kan behandeld worden door het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte.
-
Wazig zicht door (ouderdoms)verziendheid. Dit kan behandeld worden door het dragen van een leesbril of contactlenzen met een plus-sterkte.
-
Wazig zicht door astigmatisme. Dit kan behandeld worden door het dragen van een bril met twee verschillende sterktes, torische contactlenzen, nachtlenzen of door middel van een laserbehandeling.
-
Wazig zicht door uveïtis. Dit kan behandeld worden met ontstekingsremmers, bijvoorbeeld in de vorm van oogdruppels.
-
Wazig zicht door cataract. Dit kan behandeld worden door middel van een staaroperatie, waarbij de ooglens wordt vervangen door een kunstlens.
-
Wazig zicht door een glasvochtbloeding. Dit hoeft niet altijd behandeld te worden. De bloeding kan namelijk vanzelf wegzakken. In sommige gevallen is een laserbehandeling nodig.
-
Wazig zicht door maculadegeneratie. Dit kan behandeld worden door middel van injecties in het oog of door middel van photodynamische therapie (PDT). Hierbij wordt een medicijn geïnjecteerd in het oog, waarna door middel van een laser lekkende bloedvaatjes worden gedicht.
-
Wazig zicht door diabetische retinopathie. Dit kan behandeld worden door middel van een laserbehandeling, een glasvochtoperatie (vitrectomie) of injecties in het oog.
-
Wazig zicht door netvliesloslating. Dit kan behandeld worden door middel van een operatie, waarbij het netvlies hersteld wordt.
-
Wazig zicht door vermoeide ogen. Dit kan behandeld worden door je ogen regelmatig pauze te geven tijdens het uitvoeren van taken waarbij je je ogen erg moet inspannen. Pas bijvoorbeeld de 20-20-2-regel toe of draag een computerbril of bril met blauw licht filter.
-
Wazig zicht door droge ogen. Dit kan op diverse manieren behandeld worden. Lees meer over wat je kunt doen tegen droge ogen.
-
Wazig zicht door stress. Dit kan behandeld worden door stress zoveel mogelijk te vermijden of een een manier te vinden om beter met stress om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan ademhalings- of ontspanningsoefeningen.
-
Wazig zicht door het dragen van een bril of contactlenzen met de verkeerde sterkte. Dit kan behandeld worden door je ogen elk jaar opnieuw te laten opmeten. Zo weet je namelijk zeker dat jouw huidige kijkoplossing nog bij je ogen past. Heb je geen last van klachten? Laat dan elke twee jaar je ogen controleren. En draag je contactlenzen, kom dan elke zes maanden langs voor een contactlenscontrole.
Laat je informeren en adviseren door je opticien, optometrist of oogarts wat voor jou de beste behandeling is.
Hoe lang duurt wazig zicht?
Het is lastig om te zeggen hoe lang wazig zicht duurt. Dit hangt namelijk af van de oorzaak van je klachten. Is de oorzaak verholpen, maar blijf je toch last houden van een wazig beeld? Neem dan contact op met je opticien, optometrist of oogarts.
Laat je ogen controleren
Heb jij last van wazig zicht? Kom dan langs en laat je ogen controleren door een van onze erkende opticiens.