Wat is een hoge oogdruk?
In het oog wordt continu kamerwater aangemaakt: dit is een dikke, waterige substantie die zich in het voorste gedeelte van het oog bevindt. Kamerwater voorziet de binnenste lagen van het hoornvlies en de ooglens van voedingsstoffen en het zorgt ervoor dat het oog zijn bolle vorm behoudt. Overigens is kamerwater niet hetzelfde als traanvocht. Traanvocht bevindt zich namelijk aan de buitenkant van het oog.
Bij een normale oogdruk liggen de waarden tussen 10 en 22 mmHg. De hoeveelheid kamervocht die wordt aangemaakt is dan in evenwicht met de hoeveelheid kamervocht die wordt afgevoerd. Het teveel aan kamerwater belandt uiteindelijk in de bloedbaan.
Als er meer kamerwater wordt aangemaakt dan er wordt afgevoerd, neemt de druk in het oog toe. We spreken dan van een hoge oogdruk. De medische term voor hoge oogdruk is oculaire hypertensie.
Wat zijn de symptomen van een hoge oogdruk?
Een hoge oogdruk geeft meestal geen klachten. De meeste mensen merken dus niet dat ze een hoge oogdruk hebben. Een hoge oogdruk kan echter leiden tot glaucoom, een oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Dit kan op den duur leiden tot uitval van het gezichtsveld. Lees meer over de symptomen van glaucoom.
Wat is de oorzaak van een hoge oogdruk?
Een hoge oogdruk wordt veroorzaakt door een teveel aan kamerwater in het oog. Er wordt dan meer kamervocht aangemaakt dan er wordt afgevoerd. De druk in het oog neemt hierdoor toe, wat het oog kan beschadigen.
Hoe wordt de oogdruk gemeten?
Om vast te stellen of er sprake is van een hoge oogdruk, dient de oogdruk gemeten te worden. Alleen de oogarts mag dit doen. Een opticien of optometrist is dus niet bevoegd om een oogdrukmeting uit te voeren.
De oogdruk kan op diverse manieren worden gemeten:
-
Applanatie tonometrie. Bij deze methode wordt het oog verdoofd en daarna voorzien van kleurstof. Daarna drukt de oogarts met een speciale stift het hoornvlies voorzichtig in. Tegelijkertijd schijnt hij of zij blauw licht op het oog. Hierdoor licht de kleurstof op en zo wordt de oogdruk bepaald. Deze methode is het meest betrouwbaar.
-
Non-contact tonometrie (luchtpufje). Bij deze methode wordt een luchtpufje tegen het hoornvlies geblazen, waardoor het hoornvlies vervormt. De mate van vervorming zegt iets over de oogdruk. Deze methode is eenvoudig en pijnloos, maar ook minder betrouwbaar.
-
Tonopen. Bij deze methode wordt het oog verdoofd, waarna er met een speciale pen (de tonopen) een paar keer voorzichtig tegen het oog wordt getikt. Deze pen lijkt op een oorthermometer waarmee de lichaamstemperatuur kan worden gemeten. Op de pen is vervolgens de oogdruk af te lezen.
Hoe ziet de behandeling van een hoge oogdruk eruit?
Behandeling is niet altijd nodig. Uiteindelijk bepaalt je oogarts of behandeling noodzakelijk is en hoe vaak je langs moet komen om je ogen te laten controleren. Dit hangt af van diverse (risico)factoren. Komt er glaucoom voor in jouw familie? Dan is de kans groter dat jij het ook krijgt en dus is het verstandig om je ogen wat vaker te laten controleren.
Als er sprake is van glaucoom, dan moet er wel behandeling plaatsvinden. Onbehandelde glaucoom leidt namelijk uiteindelijk tot blindheid. Lees meer over de behandeling van glaucoom.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Raadpleeg direct je huis- of oogarts bij de volgende klachten:
-
Ernstige pijn aan één oog
-
Hoofdpijn
-
Misselijkheid en/of overgeven
Deze klachten kunnen wijzen op acuut glaucoom en moeten direct behandeld worden.
Laat je adviseren in de winkel
Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van je ogen? Kom dan langs in de winkel. Daar helpen onze opticiens en optometristen je graag verder.